Świderki półfrancuskie

To jest łatwy, stary  przepis , który otrzymałam od mojej sąsiadki z czasów, kiedy byłam młodą mężatką i uczyłam się piec. Świderki można zrobić już na kilka dni przed świętami i przechować w pudełku. Bardzo dobre do barszczu.

Świderki półfrancuskie.

60 dag mąki,20 dag margaryny,5 dag smalcu, 5 żółtek,10 dag drożdży, 1,5 szklanki śmietany, sól, kminek.

Mąkę wymieszać z solą i kminkiem. Dodać margarynę, smalec.Posiekać nożem.Dodać drożdże wymieszane w śmietanie i żółtka. Starannie wyrabiać.

Ciasto wałkować na grubość 1 cm , kroić paski, formować świderki, posmarować białkiem. Upiec, podawać z barszczem.

Dodatek:

Właśnie  jestem w trakcie pieczenia. Oto moje uwagi:to jest ciasto drożdżowe, po wykonaniu świderków, które przypominają nieco faworki (bez dziurki)- warto je zostawić jakiś czas do podrośnięcia. Wychodzi ok.4 duże blachy, w zależności od tego, jak układasz- lepiej- luźniej.

Pilnuj, bo szybko się pieką, żeby nie spalić- nie zaglądaj na internet!

O Janina Halagarda

Nauczycielka i blogerka Autorka książek dla dzieci: "Koszyczek Mańki", Zimowe całusy", "Malowane fraszki". W pracy twórczej pomaga jej pies "Dżeki".
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na Świderki półfrancuskie

  1. Musi być dobre, fajny pomysł na coś do chrupania także poza świętami i także z innymi przyprawami. Muszę wypróbować przepis.

  2. ~parafka pisze:

    Ło matko, jaka ja głodna jestem 🙂 fajny przepis, aż bym pochrupała. Miłego dnia 🙂

  3. ~korek115 pisze:

    Już się biorę do roboty:) TO BĘDZIE TAKA WPRAWKA PRZED ŚWIĄTECZNYMI WYPIEKAMI.o, JAKIE MAM LITERY…

  4. ~Antoneta pisze:

    Coś czuję, że to będzie pyszne. Przepis zachowam na inną okazję, gdyż podczas wieczerzy wigilijnej barszczu nie podaję. Na moim stole króluje zupa grzybowa i siemieniotka, którą gotuje córka wg przepisu swojej teściowej.
    U mnie trwają przygotowania pełną parą. Wigilię mam tradycyjną. Przy stole zasiądą wszystkie moje dzieci z rodzinami więc jest trochę przygotowań. Mam na myśli pieczenie ciasteczek, łupanie orzechów no i oczywiści zakupy, zakupy i jeszcze raz zakupy. A muszę ich zrobić sporo.
    Miłych przygotowań do Świąt 🙂

  5. ~junak4 pisze:

    Oczywiście ja bym w ramach dobrej woli pozwolił zaglądać w internet, ale pod warunkiem ustawienia minutnika w komórce, inny problem, że nie znamy czasu wypieku ani temperatury. Przepraszam, bo to jest rzecz drugu rzędna, ale myślę,że mężczyźni potrzebują takich danych, gdy pieką coś dwa razy do roku!

  6. ~korek115 pisze:

    do ~junak4 Ja piekarnik ustawiłam na 200 stopni i do gorącego wkładałam świderki. ok. 10- 15 min. Jak przybiorą ciemno-złocistą barwę- wyciągam i wkładam następną blaszkę. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *