smacznie , szybko, zdrowo (podpatrzone u Włoszki)

Spagetti ala boloneze

Jeśli chcesz zrobić szybko smaczny obiad, proponuję danie wypróbowane przez moją kuzynkę, a ostatnio też przeze mnie. Na pewno nie zabierze Ci zbyt wiele czasu w kuchni, a nakarmisz wszystkich domowników i gości.

sos:

Mięso mielone (pół kg) na tłuszcz, do gara wrzucić, przelecieć nożem. Wsypać troszkę vegety, plus majeranek, troszkę wody (niedużo) , ok. pół szklanki.

Wymieszać, poddusić ok.20 min.+sól do smaku.

Kupić w „Biedronce”pomidorki- 2 puszki, pokrojone wrzucić do gara.

Dodać przecier pomidorowy z ‚Pudliszek”ok.2-3 łyżek stołowych.

Jak się to zagotuje,dodać serek topiony, czosnkowy 1 łyżkę. Zamieszać, żeby wyszła konsystencja paciary. Następnie dodać oregano 2 łyżki stołowe. Przykryć pokrywką, żeby doszło.Można doprawić solą i pieprzem do smaku.

W osobnym garze ugotować spagetti. Podawać z tym sosem.

Ani ja, ani kuzynka nie jesteśmy kucharkami. To takie nasze eksperymenty kulinarne.

 Życzę smacznego weekendu.

O Janina Halagarda

Nauczycielka i blogerka Autorka książek dla dzieci: "Koszyczek Mańki", Zimowe całusy", "Malowane fraszki". W pracy twórczej pomaga jej pies "Dżeki".
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na smacznie , szybko, zdrowo (podpatrzone u Włoszki)

  1. ~meandyork pisze:

    zamiast vegety (której osobiście nie lubię używać, kojarzy mi się ze zbyt zmodyfikowaną żywnością) proponuję użyć boczuś 🙂 pychota 🙂

  2. Dzięki, zrobimy z boczusiem!

  3. ~Mychaaa pisze:

    Zamiast vegety tradcyjnej doskonale sprawdza się vegeta natur – naturalne składniki, zero syfu 🙂 ja dodaję jeszcze kukurydzę!

  4. ~korek115 pisze:

    Naprawdę? Można z kukurydzą?Skoro bez kukurydzy jest dobre, to z kukurydzą może być tylko lepsze!

  5. anna pisze:

    Gotowych przypraw nie daję, ale bazylia też załatwia sprawę i wychodzi smacznie. Robię podobnie, tylko bez serka topionego. Na końcu posypuję tylko startym serem. 🙂

  6. ~korek115 pisze:

    Dzięki, Anno. Lubię eksperymentować przy gotowaniu. Skorzystam z Twojej rady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *