Spagetti ala boloneze
Jeśli chcesz zrobić szybko smaczny obiad, proponuję danie wypróbowane przez moją kuzynkę, a ostatnio też przeze mnie. Na pewno nie zabierze Ci zbyt wiele czasu w kuchni, a nakarmisz wszystkich domowników i gości.
sos:
Mięso mielone (pół kg) na tłuszcz, do gara wrzucić, przelecieć nożem. Wsypać troszkę vegety, plus majeranek, troszkę wody (niedużo) , ok. pół szklanki.
Wymieszać, poddusić ok.20 min.+sól do smaku.
Kupić w „Biedronce”pomidorki- 2 puszki, pokrojone wrzucić do gara.
Dodać przecier pomidorowy z 'Pudliszek”ok.2-3 łyżek stołowych.
Jak się to zagotuje,dodać serek topiony, czosnkowy 1 łyżkę. Zamieszać, żeby wyszła konsystencja paciary. Następnie dodać oregano 2 łyżki stołowe. Przykryć pokrywką, żeby doszło.Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
W osobnym garze ugotować spagetti. Podawać z tym sosem.
Ani ja, ani kuzynka nie jesteśmy kucharkami. To takie nasze eksperymenty kulinarne.
Życzę smacznego weekendu.
zamiast vegety (której osobiście nie lubię używać, kojarzy mi się ze zbyt zmodyfikowaną żywnością) proponuję użyć boczuś 🙂 pychota 🙂
Dzięki, zrobimy z boczusiem!
Zamiast vegety tradcyjnej doskonale sprawdza się vegeta natur – naturalne składniki, zero syfu 🙂 ja dodaję jeszcze kukurydzę!
Naprawdę? Można z kukurydzą?Skoro bez kukurydzy jest dobre, to z kukurydzą może być tylko lepsze!
Gotowych przypraw nie daję, ale bazylia też załatwia sprawę i wychodzi smacznie. Robię podobnie, tylko bez serka topionego. Na końcu posypuję tylko startym serem. 🙂
Dzięki, Anno. Lubię eksperymentować przy gotowaniu. Skorzystam z Twojej rady.