Na specjalną okazję

Chciałam się dziś z Wami podzielić przepisem, niezwykłym przepisem, bo nie robi się na co dzień tego.’Rurki z kremem”. Wiem, zaraz będzie krytyka: kto by w tych czasach robił jakieś rurki! Wystarczy wstąpić do sklepu i po prostu kupić. To prawda, ale wówczas nie będzie w domu tego niepowtarzalnego zapachu i niespodzianki dla najbliższych.

Dawniej te rurki robiłam często, są bardzo atrakcyjne nie tylko z wyglądu, ale też wyborne w smaku. Można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej, przechować, a jak się pojawią goście- nadziać masą lub bita śmietaną , jak kto lubi.

Stanowią niewątpliwie atrakcję na każdym stole.

Przepis otrzymałam od mojej przyjaciółki. Dodatkowy atut przepisu: jeśli nie masz ochoty robić rurek, po prostu z ciasta upiec dwa cienkie placki, przełóż masą i kremówka gotowa! Nie będzie to zapewne kremówka „Papieska”, ale też niewątpliwie smaczna.

A oto przepis:

ciasto półfrancuskie:

Pół kg mąki

0,25kg masła

0,25l śmietany

cukier waniliowy

Ciasto należy szybko zarobić na stolnicy i wstawić do lodówki, aby się dobrze schłodziło. Następni rozwałkować cieniutko, kroić dwu-centymetrowe paski i zawijać na rurki:)Układać na blasze- i do piekarnika. Piec na złoty kolor. Foremki wcześniej trzeba posmarować margaryną, aby po upieczeniu ciasto łatwo „ schodziło”.

Krem:

½ l mleka

3-5 jaj

2-3 łyżki mąki

15 dag cukru

10dag masła

½ szklanki mleka

budyń śmietankowy

cukier waniliowy.

½ mleka zagotować z masłem i cukrem waniliowym,całe jaja ubić z cukrem ,dodać budyń , mąkę wymieszać i rozetrzeć z ½ szklanką mleka. Wlać na gotujące się mleko, aż powstanie krem.

Jeszcze ciepłym- nadziewać rurki. Można je potem posypać cukrem pudrem. Pycha!

Są delikatne i niezbyt słodkie.

O Janina Halagarda

Nauczycielka i blogerka Autorka książek dla dzieci: "Koszyczek Mańki", Zimowe całusy", "Malowane fraszki". W pracy twórczej pomaga jej pies "Dżeki".
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

1 odpowiedź na Na specjalną okazję

  1. oliwka.k pisze:

    Fajny pomysł. Napewno skorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *